Kiharan hiuksen luonnollinen hoito

Kihara hius on hiustyypiltään ja rakenteeltaan erilainen kuin suora hius. Sen rakenne on usein huokoisempi eli kiharan hiuksen pintakerros on usein avoimempi kuin suorissa hiuksissa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hius menettää helpommin kosteuttaan. Jos kihariin hiuksiin on tehty rankkoja kemiallisia hoitoja, kuten synteettisiä värikäsittelyitä tai vaalennuksia, ne tarvitsevat oikeanlaisia hoitotuotteita, jotka kosteuttavat hiusta ja sulkevat sen pintaa. Kihara hius on yleensä aina erilainen, täysin samanlaista kiharaa ei ole useammalla ihmisellä. Siksi kannattaa katsoa, millainen hiustyyppi itsellä on ja valita hiusten hoito sen mukaan

Kuiva ja karhea pinta

Todella kuivat ja karheat hiukset eivät juurikaan rasvoitu, jolloin niitä ei tarvitse pestä niin usein. Kosteuttavalla shampoolla pesu silloin tällöin on silti suositeltavaa. Hoitoainetta kannattaa käyttää reilusti ja antaa sen imeytyä hiuksiin kunnolla. Oikean hoitoaineen määrän ja vaikutusajan, joka sopii sinun hiuksillesi, löydät parhaiten kokeilemalla. Hiuksiin jätettävillä hoitoaineilla saa helposti elvytettyä ja kiillotettua hiusta. Monet hiuksiin jätettävistä hoitoaineista toimivat samalla myös muotoilutuotteina, eli saat niillä aseteltua ja eroteltua kiharat kauniisti. Liikaa sitä ei kuitenkaan kannata laittaa hiuksiin, sillä se tekee helposti hiuksista rasvaisen oloiset.

Kiharan hiuksen luonnollinen hoito

Hyväkuntoinen kihara

Kun kiharat ovat kauniit ja hyväkuntoiset, ne saattavat tarvita tehokkaamman shampoo pesun eikä kaikkein hoitavin vaihtoehto ole niille optimaalisin. Liiallinen hoito saattaa latistaa kiharat. Koska kihara hius tarvitsee aina kosteutusta, sitä ei kannata unohtaa, vaikka kiharat näyttävätkin hyväkuntoisilta. Hoitoaineeksi voit valita joko poispestävän tai hiuksiin jätettävän sen mukaan, mikä tuntuu sinusta kaikkein parhaalta vaihtoehdolta omille hiuksillesi. Hyväkuntoisille kiharoille voit käyttää muotoilutuotteita, joilla saat niihin lisää sileyttä tai pitoa ja tuuheutta. Hyviä luonnollisia aineosia sisältäviä muotoilutuotteita löytyy muun muassa Ekopharmalta ja Brunsilta.

Muuta huomiotavaa

Vuodenajoilla on iso vaikutus siihen, miten hiuksia kannattaa hoitaa. Talvella hiukset kaipaavat usein enemmän kosteutta ja huolenpitoa, kun taas kesällä pärjää usein kevyemmillä hoitotuotteilla. Kesällä kannattaa huomioida myös hiusten suojaaminen auringolta, koska se kuivattaa hiuksia. Suojaamiseen sopii hyvin huivit tai hatut, mutta jos haluat varmistaa kosteuttamisen, kannattaa käyttää hiuksiin jätettävää hoitoainetta, joka kosteuttaa hiusta.

Liian kovakourainen hiusten pesu, kuivaaminen ja harjaaminen vahingoittaa helposti hiusta. Hiuksia ei kannata hangata liian kovakouraisesti tai harjata märkänä. Kiharoille hiuksille suositellaan usein harjaamista ja kampaamista ennen hiusten pesua. Pesun jälkeen voit sitten rutistella kevyesti hiuksia ja antaa niiden kuivua vapaana, jolloin kiharat pysyvät kauniina. Kuivana harjatut kiharat näyttävät helposti kuivilta ja pörröisiltä.

Pesujen välillä kiharoita voi hoitaa kevyesti hoitosuihkeella ja kevyellä hiusöljyllä. Näiden avulla saat kiharoihin ryhtiä. Luonnollisissa öljyissä on monia hyviä vaihtoehtoja kuten, jojoba, argan ja manteli. Hiusten hoitoon erityisen hyvin sopivat ylang ylang, laventeli, sitruuna, appelsiini, rosmariini ja piparminttu. Näistä saat myös ihanaa tuoksua hiuksiisi.

Curly girl metodi

Tämä on metodi, jolla voidaan lempeästi hoitaa taipuisaa ja luonnonkiharaa hiusta. Sillä saadaan aikaan luonnollinen look luonnontilaisiin hiuksiin. Curly girl metodi on ainutlaatuinen hoitotapa, jolla edistetään hiusten hyvinvointia, korostetaan kiharoita ja vähennetään hiusten pörröisyyttä. Metodissa vältetään tiettyjä aineosia, kuten sulfaattia, sisältävien aineiden käyttöä.

Shampoot ovat no-poo tai low-poo shampoita, jotka pesevät hiukset hellävaraisesti ilman että hiuksia suojaavat ja kosteuttavat öljyt pestään hiuksesta pois. Curly girl shampoo sekä muut curly girl tuotteet eivät saa sisältää sulfaatteja, silikonia, vahaa tai mineraaliöljyä. Metodiin kuuluu se, että hiukset selvitetään suihkussa ainoastaan sormia käyttäen samaan aikaan, kun hoitoaine vielä vaikuttaa. Tämä estää hiusten katkeilua ja tehostaa hiusten kosteuttamista. Kuivaamisessa suositellaan puuvillapaitaa tai bambuhiuspyyhkeitä, jotka ovat pehmeämpiä kuin esimerkiksi puuvillapyyhkeet. Keskeinen asia tässä metodissa on myös kiharavoiteen tai geelin käyttö, jolloin kiharoista saadaan kestävämmät ja kiiltävämmät. Metodilla saadaan kauniisti luonnonkiharat hiukset terveen ja hyvinvoivan näköisiksi. Piikkisuorista hiuksista ei saa kiharoita tämän metodin avulla.

Energialeikkaus

Ekokampaamot tekevät hiuksille energialeikkauksia. Se on itseasiassa enemmän kuin pelkkä hiusten leikkaus, siitä voitaisiin paremminkin puhua palvelukokonaisuutena.

Hoito alkaa intialaisella päähieronnalla, jossa käytetään kasvipohjaisia eteerisiä öljyjä. Hieronnan tarkoituksena on stimuloida pintaverenkiertoa sekä rentouttaa. Intialaisella päähieronnalla saadaan hius myös ilmavaksi. Hieronnan jälkeen hiukset pestään.

Energialeikkauksessa käytetään pelkästään leikkaussaksia. Siinä ei käytetä veistä, ohennussaksia tai muotoilusaksia lainkaan. Hius leikataan tylpästi, jolloin se laskeutuu kauniimmin. Hiukset jaotellaan tietyllä tavalla ja ne käydään läpi huolellisemmin kuin tavallisessa hiustenleikkuussa.

Puhtaassa energialeikkauksessa fööniä ei käytetä lainkaan vaan hiusta leikataan ja kammataan niin kauan, että se on kuiva. Tällöin kampaaja näkee miten hius luontaisesti asettuu. Leikkauksessa otetaan huomioon myös kasvon muodot ja piirteet. Näin huomioidaan myös se, minkä pituinen hius kenellekin sopii parhaiten.

Mistä energialeikkauksen tunnistaa?

Hius on energia leikkauksen jälkeen aina leikattu kerroksittain. Kun hiukset nostaa ylös, jokainen hius yhdistyy toisiinsa ja muodostaa sädekehän päänpäälle. Koska hius on leikattu tylpästi, hiukset pysyvät pitkään kauniina, eikä niistä kasvaessaan tule epäsiistin näköiset, kuten usein tavalliseen tapaan kerroksittain leikatuista hiuksista. Hiusten oma elinvoima ja vahvuus tulevat paremmin esiin tällä leikkaustavalla. Energialeikkaus saa kiharat asettumaan kauniisti ja ryhdikkäästi jopa ilman muotoilutuotteita.

Kotihoidot kiharoille

Oikeiden ja luonnonmukaisten hoitotuotteiden löytäminen kiharoille hiuksille voi olla haasteellista. Kotoa löytyy kuitenkin monia aineita, joilla saat tehtyä hiushoitoja, jotka ravitsevat hiusta ja saavat ne näyttämään terveemmiltä. Tässä muutama helppo vaihtoehto:

 • Kookosöljy ja hunaja
  Nämä sisältävät paljon aminohappoja ja rasvahappoja, joita erityisesti kiharat hiukset tarvitsevat. Kookosöljystä ja hunajasta tehdyllä hoitoaineella vähennät hiusten takkuisuutta ja kaksihaaraisia.
 • Jugurtti ja kanamuna
  Tällä luonnollisella hoitoaineella helpotat hiusten harjaamista ja saat kiharat eroteltua kauniisti. Jugurtin ja kananmunan ravintoaineet elvyttävät kuivia hiuksia ja sulkevat hiuksen pintaa.
 • Avokado ja E-vitamiini
  Yksi parhaista luonnontuotteista vallattomien, takkuisten hiusten hoitoon, sekä kiharoiden erittelyyn on avocado. Se sisältää paljon antioksidantteja ja välttämättömiä rasvahappoja, jotka korjaavat vaurioitunutta hiusta sekä helpottavat kiharoiden hoitoa.
 • Olut ja sitruuna
  Sisältämiensä aminohappojen sekä antioksidanttien ansiosta olut on erinomainen hoito vallattomille hiuksille. Yhdessä sitruunan kanssa saat siitä hoitoaineen, joka elvyttää hiusta, edistää tehokkaasti hiusten kasvua sekä lisää hiusten runsautta.
 • Aloe vera ja argaaniöljy

Tämä luonnollinen hoito sisältää proteiineja, e-vitamiinia ja rasvahappoja. Näiden ansiosta se on erinomainen vaihtoehto elvyttämään huonokuntoisia hiuksia, joissa on paljon kaksihaaraisia. Se myös estää luonnonkiharan hiuksen pörröisyyttä ja sähköisyyttä.

Säästöä luonnollisella hoidolla

Tässä artikkelissa esitellyt luonnolliset kiharan hiuksen hoitotavat säästävät sinulta ihan selvää rahaa. Sinun ei tarvitse käydä niin usein kampaajalla, kun hiusten leikkuussa on huomioitu miten hiukset laskeutuvat ja mikä sopii täydellisesti juuri sinulle. Säästät myös turhista ostoksista, kun tiedät millaiset hiustenhoitotuotteet sopivat juuri sinun kiharoillesi. Osaat myös tehdä kotoa löytyvistä ruoka-aineista juuri tarpeidesi mukaisia, luontaisia hoitoaineita. Lisäksi vältyt turhilta kemikaaleilta, jotka saattavat allergisoida tai olla jopa haitallisia sinulle tai ympäristöllesi. Luonnollisilla hoitotuotteilla säästät siis sekä ympäristöä että rahojasi.